Duitsland verliezer?

Op de voorpagina van NRC Weekend van 18 juli prijkt een foto van bondskanselier Merkel met de tekst ‘Griekenland – Berlijn verloor de propagandaslag’.  Omdat op die zelfde plek verwezen wordt naar onder meer een artikel van EU-correspondent Stéphane Alonso,  heb ik in diens stuk proberen te ontdekken wat met deze door Duitsland verloren propagandaslag werd bedoeld. Zo kwam ik terecht bij een uitspraak van een niet nader geïdentificeerde ‘hoge EU-functionaris,’ die het volgende had gezegd: “Berlijn was lang te soft en uiteindelijk te provocerend. Het heeft het propagandaspel daardoor verloren.”

Dat is een weinig bevredigende onderbouwing van de door de NRC uitgedragen stelling dat Duitsland op de een of andere manier als verliezer uit de sisyphusarbeid van de eurogroep is tevoorschijn gekomen. Want wat heeft Duitsland nu eigenlijk verloren? Er is in heel Europa en daarbuiten bijna niemand te vinden die gelooft dat het met het derde steunpakket voor Griekenland sinds 2010 ditmaal wèl zal lukken. Tijdens de vergadering van ministers van Financiën voorafgaand aan de top van regeringsleiders vond Wolfgang Schäuble op 11 juli dat Griekenland voor de duur van vijf jaar de eurozone zou moeten verlaten als het niet aan de EU-eisen kon of wilde voldoen. Mevrouw Merkel haastte zich te verzekeren dat dit niet haar standpunt was en op de top werd aan dit voorstel geen serieuze aandacht geschonken. Op het eerste gezicht lijkt Schäuble hiermee gezichtsverlies te hebben geleden, maar in de eurozone heeft hij met zijn hardnekkig vasthouden aan de optie van tijdelijke Grexit een heilzame zekerheid geschapen. Aan twijfel over de uitvoerbaarheid van de derde bailout valt niet te ontkomen, maar het is in ieder geval ondenkbaar dat er door iemand ooit aan een vierde Griekse bailout zal worden gedacht. Als het met de derde bailout niet lukt, is definitieve Grexit de enige uitweg en daar zal niet lang over gedebatteerd hoeven te worden. Als iemand iets gewonnen heeft, is het Duitsland.

Misschien mogen wij van de NRC in de komende dagen een iets professionelere identificatie van de winnaars en verliezers van de in de eurogroep geleverde ‘slag’ tegemoet zien.